TAU praėję mokslo metai – galimybė augti

Balandžio 28 d. popietę į Šilutės kultūros ir pramogų centrą su jaukiu širdies virpesiu skubėjo būriai senjorų, pasipuošusių, pasirėdžiusių tautiniais rūbais – čia vyko TAU šeštųjų mokslo metų užbaigimo renginys – šventė. Šventė – susitikimas, kuriame visi jaučiasi su kiekvienais metais paaugę, dar daugiau sužinoję, suradę bendraminčių.

Į Šilutės TAU naujų narių priėmimas vyksta rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais. Mokslo metų pradžia – rugsėjo 29 d. Per mokslo metus išklausyta 15 paskaitų. Dalyvauta Lietuvos Suaugusiųjų savaitės renginiuose – lapkričio 21-25 d. Vestos literatūrinės popietės, dalyvauta šventėse, skirtose Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios paminėjimui. Dalyvauta protmūšiuose, viktorinose, kurias organizuoja Šilutės r. Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka. Organizuotos ekskursijos į Vilnių ir Krokuvą. Paskaitos vyko Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokykloje ir Kultūros ir pramogų centre. Būrelių veikla vyksta Šilutės jaunimo ir suaugusiųjų mokymo centre. Šiais mokslo metais TAU lankė 166 klausytojai. Veikė du fakultetai – Kultūrinės ir dvasinės veiklos bei Sveikos gyvensenos fakultetas, kuriuose buvo organizuojamos šios veiklos: Anglų kalbos būrelis, literatų sambūris „Vėdrynas“, šokių kolektyvas „Aukštumala“, mišrus choras „Šilas“, Kūrybinės saviraiškos ir Rankdarbių studija.

Kai TAU lankytojus kas pavadina studentais, gal ir keistai ar net linksmai atrodo: žilstelėję ar sodriai barzdoti, kiek palinkusios moterys – nebe jaunystė, tačiau užtenka truputį daugiau pasidomėti, ne vienas toks išskirtinis studentas nustebina savo optimizmu, giliu vienų ar kitų dalykų domėjimusi, išmintinga kalba, gebėjimu groti, dainuoti ar dailiai šokti. Pasivyk, jei gudrus, jų sugebėjimus. Negali, nes dauguma vadinamųjų studentų jau ne pirmus metus lanko paskaitas, tobulinasi įvairiuose būreliuose, mokosi užsienio kalbos ar lavina ranką piešdami, tapydami.

Šventė prasidėjo netikėtu muzikos instrumentu – violančele atliktu muzikiniu kūriniu. Ačiū šventės organizatoriams už gražią šventės pradžią. Šventės vedėja TAU prorektorė Daiva Budvytienė pakvietė sveikinimo žodį tarti rajono savivaldybės merą Vytautą Laurinaitį. Kreipdamasis į susirinkusius senjorus, meras kalbėjo: „Sveikinu visus sėkmingai užbaigusius mokslo metus. Dėkoju už palaikymą. Simboliška – vakar aš prisiekiau dirbti naujoje kadencijoje – jūs baigėte mokslo metus. Prižadu šimtaprocentinį palaikymą, džiaugiuosi, kad ruošiamasi plėsti veiklą ir seniūnijose – kaimiškose vietovėse“.

Gėlėmis papuoštoje scenoje prieš akis prabėgo skaidrėse užfiksuotos TAU veiklos akimirkos, kurias pristatė renginio vedėja.

Kaip įprasta, pasibaigus mokslo metams, studentams įteikiami diplomai. Iš mero rankų  diplomus pasiėmė penkiasdešimt Tau klausytojų. Pirmiesiems septyniems buvo įteikti diplomai su pagyrimu – šie klausytojai per dvejus metus nebuvo praleidę nė vienos paskaitos abiejuose fakultetuose. Tai Petronėlė Baltikauskienė, Rūta Čiuželienė, Nijolė Stasė Gumuliauskienė, Olga Matažinskienė, Alma Nausėdienė, Danguolė Nausėdienė ir Veronika Siutilienė.

Jautriai nuskambėjo TAU rektorės Elenos Stankevičienės kalba: „Mielieji, liūdna, kad pasibaigė šeštieji mokslo metai, bet džiugu dėl to, kad jie buvo prasmingi: išklausėme daug paskaitų, dalyvavome įvairiuose užsiėmimuose, dainavome, šokome, keliavome, leidome knygas. 95 procentai mūsų TAU senjorų – vieniši, tad kaip gyventume, jei negalėtume susitikti, jei nežinotume mokslo pasiekimų ir meno slėpinių“. Rektorė kvietė apsidairyti savo aplinkoje, savo giminaičių tarpe ir uždegti juos, pakviečiant į universitetą. Papasakojo, kad TAU taryba pritarė ALUMNI klubo steigimui. Tai universiteto garbės narių klubas, kurio misija palaikyti mokymosi visą gyvenimą idėją, skleisti pagyvenusių žmonių bendrystę, tuo mažinant socialinę atskirtį.

Šoko TAU šokių kolektyvas „Aukštumala“ kartu su Žibų pradinės mokyklos jaunaisiais šokėjais. Šventinę nuotaiką kūrė „Bočių“ kapela ir jų mišrus ansamblis.

Buvo pasveikinti jubiliejus minėję TAU klausytojai, padėkota už dalyvavimą akcijoje, palaikant Ukrainą. Padėkos buvo įteiktos Šilutės kultūros ir pramogų centro direktorei Jūratei Pancerovai bei Šilutės r. Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorei Laimai Dumšienei.

Visuomenės sveikatos biuro direktorės Kristinos Surplės vardu sveikinimo žodį tarė visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Dalia Juknienė, padovanojusi pilną kraitę įvairių vaisių.

Kalbant apie TAU klausytojus, nuostabiausia yra tai, kad šie žmonės nesensta ir tebemoka svajoti. Metai tarsi sustojo, prasiplėtė laikas, leisdamas kurti ir gyventi iš tiesų prasmingą ir įdomų gyvenimą.

Birutė Morkevičienė

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.