Visuomenės sveikatos priežiūros specialistės paskaita

Šilutės jaunimo mokymo centre visuomenės sveikatos specialistė Edita Gurjanova su mokiniais aptarė sveikos mitybos principus, fizinio aktyvumo naudą, miego rėžimo svarbą.
Sveikos mitybos principai, tai nuosaikumas, įvairumas ir subalansuotumas.
Nuosaikumo principas turi būti taikomas visoms maistinėms medžiagoms. Būtina prisiminti, jog visos maistinės medžiagos turi būti vartojamos saikingai, nes jei jų vartojama per daug arba per mažai, jos gali pakenkti sveikatai. Pavyzdžiui, optimalus baltymų kiekis būtinas vaikų mityboje, nes baltymai yra vaikų augimo, vystymosi bei imuninės sistemos veiklos užtikrinimo pagrindas, tačiau pernelyg didelis suvartojamų baltymų kiekis gali kelti alergijų pavojų.
Įvairumas. Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų. Tačiau nėra nei vieno maisto produkto, kuriame būtų absoliučiai visos maistinės medžiagos. Kiekvienas maisto produktas organizmui teikia skirtingas maistines medžiagas – pavyzdžiui duona yra svarbus B grupės vitaminų šaltinis, tačiau geležis iš duonos pasisavinama maždaug 3 kartus blogiau nei iš mėsos, todėl tik vartojant įvairius maisto produktus, galima patenkinti visų organizmo maistinių medžiagų poreikį.
Subalansuotumas. Šiuo terminu apibūdinamas tinkamas santykis tarp baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Įvairių maisto medžiagų poreikis yra labai individualus ir priklauso nuo daugelio veiksnių, tokių kaip amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo.
Taip pat šiandiena vyko pamoka ir apie burnos higieną.
Kaip žinome, labiausiai išplitusios burnos organų ligos ˗˗ ėduonis ir periodontitas, kurios kankina beveik kiekvieną žmogų nuo vaikystės iki senatvės. Ir turbūt suprantate, kad kiekvienas nuo šių ligų turite geriausią ir patį pigiausią gydytoją ˗˗ dantų šepetuką.
Dantų ėduonis yra liga, kurią sukelia dantų apnašose esančios bakterijos, susidarius jų veiklai palankioms sąlygoms, gamindamos kietuosius danties audinius ardančias rūgštis. Taigi su mokiniais aptarėme kokių maisto produktų ir gėrimų reikia nevartoti norint išvengti dantų ėduonies, kaip taisyklingai valyti ir prižiūrėti dantis.
GRAŽIOS ŠYPSENOS PASLAPTIS
Visi norime turėti gražius, baltus, sveikus dantis. Gražios šypsenos paslaptis – tai tinkama dantukų priežiūra nuo pat jų vystymosi pradžios.

Informaciją parengė
Visuomenės sveikatos specialistė
Vykdanti mokinių sveikatos priežiūrą mokykloje  Edita Gurjanova

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.