Skelbiame kalėdinio atviruko konkursą ir kviečiame aktyviai jame dalyvauti!

Kalėdų pavadinimas yra kilęs iš lotyniškojo žodžio  „calendae“. Calendarium reiškė skolų knygą – senojoje Romoje skolų procentai buvo mokami kiekvieno mėnesio pirmąją dieną. Calendae reiškė tą pirmąją dieną, o Festum Calendarum (gruodžio 24 d.) – Naujuosius metus. Ilgainiui Calendae arba Kalenda imta vadinti pirmoji Naujųjų metų diena. Vėliau kai kuriose slavų kalbose šiuo žodžiu pavadinta Kristaus gimimo diena. Manoma, kad lietuviai Kalėdų pavadinimą gavo iš slavų.

Kalėdų laikotarpis trunka iki Trijų Karalių. Visi to laikotarpio vakarai vadinami šventvakariais. Tai gera proga pasisvečiuoti, pasivaišinti, pasilinksminti, nes nereikia dirbti sunkių darbų – per daug šventa. Eglutė namuose stovėdavo irgi iki Trijų Karalių.

Kalėdos kaip ir Kūčios turi magišką prasmę, jos gali nulemti ateinančių metų laimę, derlių, šeimyninę gerovę. Per Kalėdas taip pat spėdavo ateinančių metų orą: jei Kalėdos baltos – tai Velykos žalios, jei be sniego – tai per Velykas tikrai snigs. Jai Kalėdų pirmoji diena graži, saulėta – visi metai bus geri. Jei per Kalėdas miške medžiai apšarmoję, bet šiaip jau lauke nelabai šąla – vasara bus lietinga, galima tikėtis stiprių perkūnijų.

Kalėdiniai sveikinimai ir linkėjimai turi taip pat didelę prasmę, nes yra manoma, kad gražūs linkėjimai išsipildys ir sėkmė lydės visus, ateinančius metus…

Taigi, galvodami apie gerus, kilnius ir prasmingus darbus, sukurkite kalėdinį atviruką ir Jūs!

Galite kurti įvairiomis technikomis: piešti, tapyti, naudoti koliažo techniką, gamtinę medžiagą, antrines žaliavas ir kt.

Tačiau jūsų sukurtas atvirukas turi būti originalus ir nenukopijuotas!

Originaliausiųjų, įdomiausiųjų, trijų atvirukų autorius, apdovanosime kalėdinėmis dovanėlėmis!

Vieną prizininką išrinksite jūs patys, aktyviai balsuodami po labiausiai patikusio  atviruko nuotrauka! Prizininku (-e-) taps daugiausiai jūsų patiktukų surinkusios nuotraukos autorius (-ė-). Kitus, du prizininkus, atrinks darbų vertinimo komisija!

Savo sukonstruotų atvirukų nuotraukas siųskite adresu: aurimas.liekis@gmail.com iki gruodžio 20 dienos!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.